Tips για τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου

Το παιδικό δωμάτιο αποτελεί ένα χώρο ο οποίος θα πρέπει να συνδυάζει πολλές διαφορετικές χρήσεις και να αποτελέσει το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των παιδιών σας. Στο συγκεκριμένο χώρο πρέπει να μπορεί το παιδί σας να χαλαρώνει, να διαβάζει, να παίζει και να μεγαλώνει με ασφάλεια και ελευθερία. Η διακόσμηση και δημιουργία του κατάλληλου χώρου θα πρέπει να γίνει με γνώμονα τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά του, ενώ εσείς μπορείτε να το συμβουλεύετε και να το καθοδηγείτε για την επιλογή ποιοτικών υλικών, επίπλων και παιχνιδιών που δεν θα το βάλουν σε κίνδυνο.

Σωστή κλίμακα επίπλων

Το παιδί σας θα πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στα αντικείμενά του, ώστε να μπορέσει να έχει την απαραίτητη ανάπτυξη της αυτονομίας και της προσωπικής του ελευθερίας. Δημιουργήστε ένα χώρο όπου το παιδί, ήδη από μικρό, θα μπορεί να επιλέγει τα παιχνίδια και τα βιβλία με τα οποία θέλει να ασχοληθεί, να βρίσκει τα ρούχα που θέλει να φορέσει και να μην έχει «ανάγκη» τη βοήθεια ενός ενήλικα. Επιλέξτε, λοιπόν, τα κατάλληλα έπιπλα που θα του δίνουν πρόσβαση στα πράγματά του, όπως οι βιβλιοθήκες ή χώρους αποθήκευσης για τα παιχνίδια του. Έτσι θα το κάνετε να νιώθει άνετα, με τα έπιπλα σε μέγεθος που του ταιριάζουν και του επιτρέπουν να αυτοεξυπηρετείται.

Κρεβάτι για ελευθερία κινήσεων

Το κρεβάτι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία ενός παιδικού υπνοδωματίου, καθώς λόγω του μεγέθους του γίνεται άμεσα το επίκεντρο του δωματίου, επομένως συμβάλλει ιδιαίτερα στη συνολική διακόσμηση. Επίσης, η ποιότητα του κρεβατιού και του στρώματος θα πρέπει να είναι η κατάλληλη για να συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας. Παράλληλα, χρειάζεται να  επιτρέπει στο παιδί την ελευθερία κινήσεων, να μπορεί να κατεβαίνει με ευκολία από αυτό και να μπορεί να επιλέγει την ώρα που θα πάει να ξαπλώσει.

Χώρος για διάβασμα

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το παιδικό δωμάτιο είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος, στον οποίο το παιδί σας θα πρέπει εκτός από τη χαλάρωσή του, να μπορεί να συγκεντρωθεί και στο διάβασμά του. Επιλέξτε, λοιπόν, το κατάλληλο γραφείο και βιβλιοθήκη, τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του για διάβασμα σε όλη τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων.

Φυσικά, μην ξεχνάτε τη σημασία του κατάλληλου φωτισμού για άνετο διάβασμα. Επιλέξτε το φωτιστικό οροφής και το φωτιστικό γραφείου που ταιριάζει στο ύφος του δωματίου και κάντε άνετες τις ώρες μελέτης των μικρών σας μαθητών. Τέλος, η επιλογή της καρέκλας γραφείου παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, καθώς θα πρέπει να βολεύει το παιδί σας για πολύωρη ξεκούραστη και άνετη χρήση της κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.

Οργάνωση από νωρίς

Μάθετε στα παιδιά σας από νωρίς την αξία ενός συμμαζεμένου και οργανωμένου χώρου και προτρέψτε το να τακτοποιεί το δωμάτιό του από μικρή ηλικία. Βοηθήστε το να εδραιώσει τη συγκεκριμένη συνήθεια στο πρόγραμμά του με τη σωστή ομαδοποίηση των επίπλων του. Μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας πρακτικές οργάνωσης, κατηγοριοποιώντας τα παιχνίδια και τα ρούχα του σε συγκεκριμένους χώρους αποθήκευσης όπως οι συρταριέρες και τα κομοδίνα, ώστε να γνωρίζει την κατάλληλη θέση του εκάστοτε αντικειμένου, να το τακτοποιεί ανάλογα και να το βρίσκει με ευκολία.

Η δημιουργία και η διακόσμηση ενός παιδικού δωματίου μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του χαρακτήρα του. Δίνοντας στο παιδί σας τα απαραίτητα ερεθίσματα από νωρίς, μπορείτε να του μεταδώσετε συνήθειες που θα του επιτρέψουν να είναι αυτόνομο. Αφήστε το να εκφραστεί, να εμπνευστεί και να μεγαλώσει με την απαραίτητη ελευθερία του προσωπικού του χώρου, για την ισορροπημένη και υγιή εξέλιξή του, προσφέροντάς του όλα τα απαραίτητα ερεθίσματα.

Κοινή χρήση